Monkeys are close relatives of ancient humans. They are active, intelligent, and good at imitating, so they are very popular among people. However, there are many types of monkeys. Let’s take a deeper look at the classification of monkeys.

Brachy-limbed monkey genus
(1) Brachy-limbed monkey

Brachy-limbed monkey likes to live in swamp forests. Their food mainly includes fruits and leaves, and sometimes they also eat beetles and worms. Found only in the Congo Basin in Africa.
Vervet monkey genus
(1) Vervet monkey

Vervet monkey is a diurnal animal, mainly arboreal, and occasionally lands on the ground to look for food. Vervet monkeys sleep in trees by rivers. When disturbed, they jump into the river and swim away. Distributed in the swamp forests on both sides of the lower reaches of the Congo River and adjacent river systems.
(2) Gabonese pygmy monkey

Gabon pygmy monkey is a diurnal animal, mainly arboreal, and occasionally lands on the ground to feed. Gabonese dwarf monkeys sleep in trees by the river. When disturbed, they will jump into the river and swim away. Distributed in Angola , Cameroon , Congo, Equatorial Guinea and Gabon .
Red monkey genus
(1) Red monkey

Red monkey is a ground-dwelling species and is very adapted to life on the ground. It can run faster on the ground than other monkeys. It is lively and agile. It eats flowers, fruits, branches, leaves and bark of plants, and occasionally bird eggs and small invertebrates. They have the most complex communication methods of all primates. Mainly inhabit savannah and semi-desert areas. With a running speed of up to 50 kilometers per hour, it is the fastest among primates. Distributed in many countries in West Africa.
Green monkey genus
(1) Green monkey

Green monkey lives in savanna areas near rivers and streams, and likes to move in places with many trees. Mainly eats plants, but also eats small animals. It is good at climbing, running, and swimming. Green monkeys are found almost everywhere in West Africa, from Senegal to the White Volta River in Ghana, and are found in many other African countries.
Vervet monkey genus
(1) Diana vervet monkey

Diana vervet monkey is lively, easy to tame, and can endure hardships. He was very lovable when he was young, but not easy to approach as an adult. Distributed in West Africa from Sierra Leone to in Côte d'Ivoire.
(2) Vervet monkeys

Vervet monkeys mainly live in clusters in subtropical evergreen broad-leaved forests; they feed on wild fruits, leaves, bamboo shoots, crabs, frogs and other animals and plants. Currently mainly distributed in Angola, Burundi, Congo, Democratic Republic of Congo, Ethiopia, Kenya, Malawi, Mozambique, Rwanda, Somalia, South Africa, Sudan, Swaziland, United Republic of Tanzania, Uganda, Zambia, Zimbabwe and other countries.
(3) Ghana long-tailed monkey

Ghana long-tailed monkey is distributed in the Sasandra River, east to the Pula River in Ghana. Listed in the " IUCN ": 2008 Red List of Primates - Endangered.
(4) Vervet monkey

Vervet monkey is also known as white-rumped vervet monkey, red-fronted vervet monkey and white-bearded vervet monkey. There is a tuft of white hair on its chin, which makes it look like an old scholar, so it is also affectionately called "Doctor Monkey". Mainly found in wetlands in central Africa.
Macaques
(1) Japanese macaques

Japanese macaques are active during the day and spend most of their time in the forest. They feed on seeds, roots, buds, fruits, invertebrates, berries, leaves, bird eggs, mushrooms and grains.Every time winter comes, Japanese macaques are often covered with snow, so this monkey is called "snow monkey". Japanese macaques have evolved the habit of bathing in hot springs in groups. Therefore, the famous "Snow Monkey Hot Spring" landscape in Nagano Prefecture, Japan was formed.
(2) gelada

lion -tailed macaque, also known as gelada , is an Old World monkey that lives in the Western Ghats and South India. It got its name because it has a mane around its face and a tail that looks like a lion's tail.
(3) Rhesus monkey

Rhesus monkey is also called ordinary macaque . It is the most famous species of monkeys. It is native to northern India, Bangladesh, Pakistan, Nepal, Myanmar, Thailand, Afghanistan, Vietnam and southern China. This species is an important species used in scientific experiments in countries around the world and is even a participant in space journeys.
(4) Crab-eating macaque

Crab-eating macaque is also called long-tailed macaque . Their food sources are wide ranging. In addition to crabs, fruits, leaves, small animals, and birds are all their food objects. The range of activities includes virgin forests, secondary forests , mangroves and other forest areas near water. They can sometimes be found in villages and suburbs. Mainly distributed in Hong Kong, Indonesia, Laos, Vietnam, Malaysia, the Philippines and other countries and regions in southeastern Asia. As the living environment deteriorates, some crab-eating macaques have learned to prey on fish to expand their food sources.
White-naped mangabey
(1) White-naped mangabey

White-naped mangabey is distributed from savanna to woodland. It also inhabits forests and palm forests along rivers and swamps in agricultural areas. It mainly eats fruits and nuts, especially palm fruits, but also eats stems, roots, buds, grains and swamp plants , as well as grass, seeds fungus leaves, and invertebrates are another staple food. Distributed in Côte d'Ivoire, Ghana, Guinea, Liberia , Senegal, Sierra Leone and other African countries.
(2) White-necked sooty mangabey

White-necked sooty mangabey is listed in the "World Conservation Union": 2008 Red List of Primates - Vulnerable. Mainly distributed in Cameroon, Equatorial Guinea, Gabon, Nigeria .
(3) Sensitive mangabeys

Sensitive mangabeys are mainly distributed in vast areas of Africa and Asia. It is an endangered animal.
(4) Crested sooty mangabey

Crested sooty mangabey is active during the day and is most active in the early morning and dusk. Food mainly includes fruits, nuts, seeds, leaves, twigs, and occasionally small animals. They have large cheek pouches, which can be used to store food. It is only distributed in the lower reaches of the Tana River in Kenya.
Golden snub-nosed monkey
(1) Sichuan golden monkey

Sichuan golden monkey has a mixed diet, but mainly eats plant food. It is only distributed in the four provinces of China: Sichuan, Gansu, Shaanxi and Hubei. The Sichuan golden monkey is a rare animal unique to China and a first-level national protected animal in China.
(2) Yunnan golden monkey

Yunnan golden monkey Yunnan golden monkey lives in the dark coniferous forest belt of the mountains above 3000 meters above sea level. The activity range can be from 2500 meters to 5000 meters in the mountains. It feeds on usnea , bamboo shoots, young leaves, buds and buds of plants. The Yunnan golden monkey is a rare and endangered primate unique to China. It is only distributed in the junction of the three provinces of Sichuan, Yunnan and Tibet in China, in the Yunling Mountains of the Hengduan Mountains on the southern edge of the Himalayas, and in a narrow area between the Lancang River and the Jinsha River.
(3) Guizhou golden monkey

The food of Guizhou golden monkey is plant leaves, buds, fruits and bark. Distributed in the Wuling Mountains in Guizhou Province, China, the Mount Fanjing is known as the "only child in the world" by scientists and is a national first-level protected animal.
(4)Vietnamese golden monkey

Vietnamese golden monkey inhabits hills and mountains formed by karst limestone and related subtropical evergreen forests, with an altitude of 200-1200 meters. Feeding on plants, the food changes with the seasons. It is only found in low-altitude subtropical rainforests in the limestone mountains between Tuyen Quang and Bac Thai provinces in northern Vietnam.
(5) Burmese golden monkey

Burmese golden monkey Burmese golden monkey is a unique species of golden monkey in Myanmar. It lives in the northeastern Kachin State of Myanmar and is also found in China, in mountainous areas with an altitude of 1,700 to 3,200 meters. The species was listed as critically endangered in 2010.
Mandrill
(1) Mandrill

Mandrill The largest monkey primate in the world. This brightly colored special pattern looks like a ghost, so it is called a mandrill. Mandrills are social animals, living in small groups and playing in jungles and rocks. Their main natural enemy is leopards, but leopards generally only hunt female mandrills and immature mandrills.
(2) Ghost baboon

Ghost baboon is similar to the mandrill in appearance, but its face is not as colorful as the mandrill. It is omnivorous and feeds on fruits, insects, frogs, lizards, rats, etc. Mainly living in a few areas in Africa, such as Cameroon and Nigeria, it is one of the most endangered primates in Africa.
After seeing so many types of monkeys, which one do you like the most?